Odcinek 2 – żeberka po polkowicku

Odcinek 2 – żeberka po polkowicku

W drugim odcinku „Kulturalnych od kuchni” odwiedziliśmy Bistro Retro Station, gdzie Łukasz Majcher pokazał nam jak zrobić żeberka po polkowicku – specjał, który podawano w latach 20-tych XX w. w znanym w okolicy hotelu „Pod Trzema Murzynami”.

Bistro Retro Station działa w Polkowicach od września 2019 roku. W menu znajduje się głównie tradycyjna kuchnia polska, w której znajdują się również elementy lokalnej tradycji kulinarnej. Nawiązanie do lokalnej historii i tradycji ma dla właścicieli lokalu ogromne znaczenie, gdyż ich lokal znajduje się zaraz obok wiatraka – charakterystycznego zabytku miasta, który niedługo zostanie otwarty dla zwiedzających po gruntownej renowacji.

Rekonstrukcję przepisu oraz opis historyczny opracował dr Grzegorz Sobel, specjalista w zakresie gastronomii historycznej, doktor historii i bibliotekarz Uniwersytetu Wrocławskiego, publicysta i pisarz.

Premiera w piątek 12 czerwca o godz. 12:00!

Składniki:
– 1 kg żeberek wieprzowych (na 5 porcji),
– biały groch,
– kapusta kiszona,
– wino białe półsłodkie lub wytrawne,
– suszone grzyby (borowiki),
– suszone śliwki,
– cebula,
– masło lub smalec,
– przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, sól do peklowania, gorczyca, majeranek,
– boczek.

Operatorem Programu jest Dolnośląska Federacja Organizacji PozarządowychDolnośląskie Małe Granty są dofinansowane ze środków budżetu Województwa Dolnośląskiego | Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląski | Cezary Przybylski – Marszałek Województwa Dolnośląskiego

Projekt stworzony przy współpracy z Fundacją Kulturolubni.