Odcinek 5 – pizza prosto z pieca


Wakacyjne klimaty nieodłącznie kojarzą nam się z wojażami, dlatego w kolejnym odcinku wstąpiliśmy do pizzerii Portofino, gdzie właściciel lokalu, Mirosław Siemaszko, pokazał nam jak wypiec najlepszą w gminie Polkowice pizzę z pieca chlebowego. Byliśmy zachwyceni – poczuliśmy włoski klimat, choć sama pizza powstała dzięki klientom z Jędrzychowa – stąd też jej nazwa.

Łącząc przyjemne z pożytecznym, sporo dowiedzieliśmy się również o samym działaniu pieca chlebowego oraz techniki wypieku pizzy. Jeżeli Was również interesują te tematy, koniecznie obejrzyjcie nasz filmik albo sami wpadnijcie do Portofino i zapytajcie Pana Mirosława 😉

 

Składniki na sos pomidorowy:
– pomidory pelati (świeże lub z puszki),
– bazylia,
– oregano,
– zioła prowansalskie,
– cukier,
– sól.

Składniki na ciasto (16 placków):
– 1 litr i szklanka mleka,
– 1 szklanka oliwy,
– 2,5 kg mąki,
– łyżka soli,
– łyżka cukru,
– 25 g drożdży.

Dodatki:
– sos pomidorowy,
– ser (mozzarella lub żółty),
– pieczarki,
– szynka,
– gyros,
– kukurydza,
– cebula.

Operatorem Programu jest Dolnośląska Federacja Organizacji PozarządowychDolnośląskie Małe Granty są dofinansowane ze środków budżetu Województwa Dolnośląskiego | Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląski | Cezary Przybylski – Marszałek Województwa Dolnośląskiego

Projekt stworzony przy współpracy z Fundacją Kulturolubni.