Odcinek 10 – po drugiej stronie baru


Uwielbiamy jeść – to już wiecie doskonale. Ale czy wiedzieliście, że jesteśmy również ogromnymi fanami drinków bezalkoholowych? Kochamy ich smaki, zarówno te klasyczne, jak i nieco bardziej zaskakujące, oraz żywe i bogate kolory! Przypominają swoim wyglądem małe dzieła sztuki – żaden miłośnik kultury się im nie oprze.

Dlatego do naszego 10. odcinka zaprosiliśmy Marka Gawrona, który jest właścicielem i barmanem mobilnym w Bar Maga. Byliśmy pod wrażeniem jego wiedzy i technicznych umiejętności, które prezentuje podczas różnorakich uroczystości. Wy też możecie zaprosić go do siebie na wesele lub urodziny, chociaż członkowie naszej ekipy stwierdzili jednogłośnie, że zatrzymalibyśmy go na stałe.

Marek przygotował z nami kilka drinków, które były nieziemsko pyszne. Koniecznie sprawdźcie w domu podane przepisy i dajcie znać w komentarzach czy Wam też smakowały

 

Składniki na mohito:
– pokrojona cytryna oraz limonka,
– liście mięty i bazylii,
– cukier trzcinowy,
– sos „sweet and sour”,
– woda gazowana lub lemoniada,
– kruszony lód.

Składniki na sos „sweet and sour”:
– cukier biały,
– woda,
– sok z cytryny,
– sok z limonki.

Składniki na słodki, czerwony cylinder:
– pokrojony grejpfrut oraz pomarańcza,
– cukier trzcinowy,
– herbata owocowa,
– sos „sweet and sour”,
– lemoniada,
– herbata motylkowa,
– kruszony lód,
– kwiaty do ozdoby.

 

Operatorem Programu jest Dolnośląska Federacja Organizacji PozarządowychDolnośląskie Małe Granty są dofinansowane ze środków budżetu Województwa Dolnośląskiego | Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląski | Cezary Przybylski – Marszałek Województwa Dolnośląskiego

Projekt stworzony przy współpracy z Fundacją Kulturolubni.