Odcinek 9 – makaron z krewetkami i suszonymi pomidorami


Mówią, że nie da się cofnąć w czasie – ostatnio udało nam się udowodnić, że to nieprawda. Po przekroczeniu progu Szkoły Podstawowej nr 4 w Polkowicach od razu poczuliśmy się jak świeżo upieczeni uczniowie! Szef kuchni, Jarosław Werner, zaprosił nas do kuchni, gdzie w ciągu roku szkolnego przygotowuje codziennie obiad dla 200 dzieci. Byliśmy pod ogromnym wrażeniem, tym bardziej, że dotąd nie mieliśmy okazji, by poznać szkolną stołówkę od kuchni.

Choć znajdowaliśmy się w szkole, Pan Jarosław pokazał nam danie, które bardziej pasuje do wykwintnej restauracji. Makaron z krewetkami i suszonymi pomidorami zrobił furorę wśród naszej ekipy. Jesteśmy pewni, że zawojuje również Waszą kuchnię!

Składniki (na 4 porcje):
– 200 g makaronu spaghetti,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 50 g masła,
– 2-3 ząbki czosnku,
– 300 g krewetek (obranych i blanszowanych),
– 200 g suszonych pomidorów,
– 1 pęczek natki pietruszki,
– 10 szt. pomidorków koktajlowych,
– 200 ml wina białego wytrawnego,
– sól himalajska,
– pieprz czarny.

Operatorem Programu jest Dolnośląska Federacja Organizacji PozarządowychDolnośląskie Małe Granty są dofinansowane ze środków budżetu Województwa Dolnośląskiego | Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląski | Cezary Przybylski – Marszałek Województwa Dolnośląskiego

Projekt stworzony przy współpracy z Fundacją Kulturolubni.