Odcinek 8 – jak wędzona, to tylko kiełbasa!


W okolicy Uniwersytetu im. Jana Wyżykowskiego w Polkowicach znajdziecie lokal, który cieszy się wśród mieszkańców ogromną renomą. Mowa oczywiście o Restauracji Uniwersytecka, do której zaprosił nas jej szef kuchni – Krzysztof Rewaj. Jakie zadanie nam przygotował? Zrobienie pysznej, wędzonej kiełbasy! Głodni nowej wiedzy (i kiełbasy również) wdzialiśmy kitle i zabraliśmy się do pracy.

Okazało się, że przepis jest dość prosty w przygotowaniu, choć trochę czasochłonny. Warto jednak poświęcić czas, by nie tylko ją przygotować, ale również uwędzić. Koniecznie obejrzyjcie odcinek, by dowiedzieć się więcej nie tylko o kiełbasach, ale także samym procesie wędzenia i tego w jakich warunkach powinien przebiegać. Jeżeli z jakiegoś powodu sami nie możecie spróbować swoich sił w tej sztuce, polecamy wyroby Restauracji Uniwersytecka 😉

Składniki:
– 4 kg łopatki wieprzowej,
– 1 kg boczku,
– sól do peklowania,
– sól spożywcza,
– gorczyca,
– łyżeczka pasty sambal,
– pieprz,
– główka czosnku,
– 200 ml bulionu wołowego,
– łyżeczka gałki muszkatołowej.

Operatorem Programu jest Dolnośląska Federacja Organizacji PozarządowychDolnośląskie Małe Granty są dofinansowane ze środków budżetu Województwa Dolnośląskiego | Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląski | Cezary Przybylski – Marszałek Województwa Dolnośląskiego

Projekt stworzony przy współpracy z Fundacją Kulturolubni.