Odcinek 7 – mistrzowski crème brûlée


W 3. odcinku naszego cyklu Pani Dorota Kita, właścicielka Klubokawiarni Magiel, zdradziła, że pozostałe żółtka możemy wykorzystać na kilka sposobów. Jednym z nich był pyszny deser – pamiętacie jaki? Oczywiście, że wspaniały crème brûlée!

Tajniki tego, jak się okazuje, mało skomplikowanego przepisu zgodził się przedstawić „Kulturalnym od kuchni” Kacper Małagowski, uczestnik 5. edycji programu Masterchef Junior. Opowiedział nam trochę o wrażeniach z programu, swojej pasji oraz tajnikach francuskiego deseru.

Składniki:
– śmietanka 36%,
– mleko,
– jajka,
– cukier puder lub drobnoziarnisty,
– laska wanilii,
– cukier brązowy.

Do przypalenia cukru będziemy potrzebować ręcznego palnika gazowego.

Operatorem Programu jest Dolnośląska Federacja Organizacji PozarządowychDolnośląskie Małe Granty są dofinansowane ze środków budżetu Województwa Dolnośląskiego | Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląski | Cezary Przybylski – Marszałek Województwa Dolnośląskiego

Projekt stworzony przy współpracy z Fundacją Kulturolubni.