Odcinek 6 – pierogowy raj


Po dłuższym pobycie w mieście zatęskniliśmy za łąkami, lasami i łanami zboża, więc spakowaliśmy manatki do samochodu i ruszyliśmy do Kaźmierzowa. Pogoda dopisywała nam w najlepsze, podobnie jak apetyt na pierogi, które zgodziły się dla nas przygotować Panie z lokalnego Koła Gospodyń Wiejskich. Udało nam się zrobić aż 4 przepyszne farsze. I nici z diety…

Koło Gospodyń Wiejskich powstało w Kaźmierzowie z inicjatywny pani sołtys w maju 2019 roku. Jego członkowie przyrządzają nie tylko pyszne pierogi, które znikają równie szybko, co się pojawiają, ale również szyją, biorą udział w akcjach charytatywnych oraz organizują warsztaty rękodzielnicze. Ich wyroby znane są w całej Gminie, dlatego ich stoiska cieszą się zawsze największym powodzeniem.

Koniecznie spróbujcie zrobić wszystkie farsze w domowym zaciszu. My spałaszowaliśmy je w mgnieniu oka!

Składniki na ciasto na pierogi:
– mąka pszenna,
– przegotowana woda,
– 1 jajko,
– płaska łyżka soli.

Składniki na farsz z ziemniakami i kiszoną kapustą:
– ziemniaki,
– kiszona kapusta,
– wędzony boczek lub bekon,
– smalec,
– cebula,
– sól i pieprz do smaku.

Składniki na farsz na pierogi ruskie:
– ziemniaki,
– twaróg półtłusty,
– cebula,
– margaryna,
– olej,
– sól i pieprz do smaku.

Składniki na farsz ze szpinakiem i fetą:
– masło,
– mrożony szpinak,
– ser feta,
– czosnek,
– olej,
– pieprz biały,
– gałka muszkatołowa,
– pieprz czarny,
– mielony imbir.

Składniki na farsz z soczewicą i pieczarkami:
– soczewica,
– cebula,
– pieczarki,
– papryka ostra w proszku,
– masło,
– oliwa,
– sól i pieprz do smaku.

Operatorem Programu jest Dolnośląska Federacja Organizacji PozarządowychDolnośląskie Małe Granty są dofinansowane ze środków budżetu Województwa Dolnośląskiego | Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląski | Cezary Przybylski – Marszałek Województwa Dolnośląskiego

Projekt stworzony przy współpracy z Fundacją Kulturolubni.