Odcinek 4 – szczawiowa, kaczka i szagówki!


Gdy wielkopolska zawita do Polkowic, powstają wspaniałe dania! Przekonaliśmy się o tym w pracowni Eweliny Stanek, finalistki jednej z edycji programu MasterChef, która prowadzi w naszej gminie warsztaty kulinarne dla dzieci oraz dla dorosłych. Jej gotowania mogliście spróbować w zeszłym roku z okazji Dnia Matki oraz podczas Dni Polkowic, gdzie wraz z zaprzyjaźnionymi kucharzami przygotowała przepis i przyrządziła polkowicką zupę.

Nas tym razem uraczyła i urzekła wyborną zupą szczawiową oraz kaczką w sosie pomarańczowym z szagówkami, znanymi też szerzej jako kopytka 😉 Koniecznie musicie zachować ten przepis na wyjątkowe okazje – gwarantujemy, że taką kaczką zaimponujecie rodzinie i znajomym!

 

 

Składniki na zupę szczawiową:
– 2 pęczki szczawiu,
– 4 marchewki,
– 4 ziemniaki,
– 4 ugotowane jajka,
– śmietanka 30%,
– korzeń pietruszki,
– natka pietruszki,
– 1 litr bulionu,
– 3 łyżki masła,
– sól i pieprz do smaku,
– cukier kokosowy lub trzcinowy,
– lubczyk,
– ziele angielskie,
– liść laurowy.

Składniki na kaczkę w sosie pomarańczowym:
– pierś z kaczki,
– sól i pieprz do smaku,
– tymianek,
– trochę oliwy z oliwek,
– olej słonecznikowy.

Sos:
– 1 litr soku z wyciskanych pomarańczy,
– 1 pomarańcza,
– 2 gałązki rozmarynu,
– 2 łyżki miodu,
– kora cynamonu,
– 2 gniazda anyżu,
– kilka goździków,
– ziele angielskie,
– łyżka masła,
– szczypta cynamonu mielonego,
– kardamon.

Szagówki (kopytka):
– 1 kg ugotowanych ziemniaków,
– 2 jajka,
– sól do smaku,
– skrobia kukurydziana lub ziemniaczana,
– mąka pszenna (tyle, ile zabierze ciasto).

Operatorem Programu jest Dolnośląska Federacja Organizacji PozarządowychDolnośląskie Małe Granty są dofinansowane ze środków budżetu Województwa Dolnośląskiego | Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląski | Cezary Przybylski – Marszałek Województwa Dolnośląskiego

Projekt stworzony przy współpracy z Fundacją Kulturolubni.