Mówią, że królowa jest tylko jedna – nam udało się znaleźć aż dwie!
W kolejnym odcinku „Kulturalni od kuchni” zawitaliśmy do Klubokawiarni Magiel, która powstała w 2012 roku, szybko stając się popularnym miejscem spotkań oraz ostoją dla miłośników dobrej kawy i pysznych słodkości!
Wśród nich od lat niekwestionowaną gwiazdą jest, legendarna już, beza. Jakie są jej sekrety? Dlaczego zawsze wychodzi taka pyszna? Pani Dorota Kita, właścicielka Magla, z pewnością zaskoczy Was niejedną bezową ciekawostką. Już nigdy nie skorzystacie z innych przepisów, gwarantujemy to!
W tym tygodniu zapraszamy wyjątkowo w czwartek o godz. 12.00 🙂
PS Róbcie bezy i oznaczajcie #bezowekrólowe na FB i Instagramie!
Składniki:
– 7 jajek,
– 350 g drobnego cukru (50 g na jajko),
– szczypta soli,
– kilka kropel cytryny,
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
– dekoracja wg uznania.
Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni C. Pieczemy przez 2-2,5 godziny.
Operatorem Programu jest Dolnośląska Federacja Organizacji Pozarządowych. Dolnośląskie Małe Granty są dofinansowane ze środków budżetu Województwa Dolnośląskiego | Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląski | Cezary Przybylski – Marszałek Województwa Dolnośląskiego
Projekt stworzony przy współpracy z Fundacją Kulturolubni.