Odcinek 1 – przepis na chleb na zakwasie z Moskorzyna


W pierwszym odcinku nowego cyklu „Kulturalni od kuchni. Szczypta smaku w trudnych czasach, czyli razem ale osobno” odwiedziliśmy Moskorzyn, wioskę młynów i chleba, która znajduje się w gminie Polkowice w województwie dolnośląskim.

Panie z lokalnego Koła Gospodyń Wiejskichpokazały nam jak wypiec przepyszny chleb na zakwasie oraz opowiedziały co nieco o wsi. Koniecznie spróbujcie sami zrobić go w domu i dajcie znać w komentarzach czy Wam wyszedł!

 

Składniki na zakwas:
– 1/2 szklanki mąki razowej żytniej,
– 3/4 szklanki letniej wody,
– wyparzony wcześniej słoik,
– serwetka lub kawałek gazy,
– gumka recepturka.

Składniki na chleb:
– 1 kg mąki,
– 3 łyżeczki soli,
– szczypta cukru,
– 2 dkg świeżych drożdży,
– 1/2 szklanki nasion słonecznika lub dyni,
– zakwas,
– 4 szklanki letniej wody,
– 2 blaszki do ciasta,
– odrobina oleju.

Pamiętajcie również, by nagrzać piekarnik do 200 stopni C 😉 Chleb pieczemy przez 1 godzinę.

Operatorem Programu jest Dolnośląska Federacja Organizacji PozarządowychDolnośląskie Małe Granty są dofinansowane ze środków budżetu Województwa Dolnośląskiego | Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląski | Cezary Przybylski – Marszałek Województwa Dolnośląskiego

Projekt stworzony przy współpracy z Fundacją Kulturolubni.